Skip to content

Ile waży niedźwiedź polarny?

12 de listopad de 2021
Ile wazy niedzwiedz polarny

Z tej okazji od AnimalWised przedstawiamy Wam artykuł o dużym drapieżniku lądowym, a właściwie głównym w rejonie Arktyki. Mamy na myśli niedźwiedzia polarnego (Ursus maritimus). Te ursydy to zwierzęta, które posiadają szczególne cechy, które pozwalają im funkcjonować w północnych rejonach polarnych takich jak Kanada (gdzie znajduje się największa populacja gatunku), Alaska, Rosja, Grenlandia czy Norwegia.

Niedźwiedzie polarne są dość atrakcyjne, nie tylko dlatego, że zamieszkują regiony o ekstremalnych warunkach środowiskowych, ale także ze względu na swój uderzająco biały kolor i rozmiar. Ten ostatni aspekt jest podstawową cechą, aby móc wyżywić się i przetrwać w Arktyce, więc jeśli kiedykolwiek się zastanawiałeś ile waży niedźwiedź polarny, zapraszamy do dalszej lektury i tym samym poznania odpowiedzi.

Cechy fizyczne niedźwiedzia polarnego

Głowa niedźwiedzia polarnego jest dłuższa i węższa niż u pozostałych jego krewnych, podobnie jak uszy i nos, które również są zredukowane i mają czarny kolor, co ogranicza utratę ciepła. Futro tych zwierząt składa się z tysięcy pojedynczych pustych i półprzezroczystych włosów, które odbijając promienie słoneczne, sprawiają, że zwierzę wydaje się białe. Ta osobliwość pustych włosów pozwala na wypełnienie ich powietrzem, które działa również jako izolująca warstwa termiczna. Pod tą gęstą sierścią kryje się czarna skóra, ułatwiająca przyciąganie promieni słonecznych, a tym samym wzrost temperatury ciała.

Generalnie latem niedźwiedzie polarne tracą część sierści z powodu linienia. Po urodzeniu nowa sierść jest postrzegana jako szczególnie intensywnie biała. W końcu, a zwłaszcza wiosną, można zobaczyć bardziej żółtawy kolor z powodu działania ówczesnych promieni słonecznych. Bez wątpienia biały kolor obserwowany u tych zwierząt można uznać za adaptację ułatwiającą kamuflaż w czapach lodowych podczas polowania.

Charakterystyczny rozwój nóg pozwala im na pływanie, co wykonują z dużą zręcznością. Przednie są lekko zakrzywione, z grube, spiczaste pazury, optymalna do polowania i poruszania się zwinnie przez lądolody.

Niedźwiedzie polarne posiadają gruba warstwa tłuszczu która schodzi tylko w kierunku pyska, który gromadzą się dzięki specjalistycznemu karmieniu. Ta tkanka tłuszczowa jest niezbędna do życia tych zwierząt w określonym ekosystemie, w którym żyją. Pokrywa tłuszczowa zmniejsza się w miesiącach letnich, ponieważ w tym czasie lodu jest mniej, więc niedźwiedź musi płynąć za zdobyczą, a to oznacza wyższy wydatek kaloryczny niż gdyby robił to z lądolodu, fakt co faktycznie ma miejsce podczas polowania na foki w tym sezonie.

Ile waży niedźwiadek polarny?

Niedźwiedzie polarne osiągają późną dojrzałość płciową, a ich wskaźnik reprodukcji należy do najniższych ze wszystkich ssaków. Samice dojrzewają w wieku 4-5 lat i mają ruję od końca marca do początku czerwca, przy czym gody zwykle występują w kwietniu i maju. Jednak u tego gatunku występuje osobliwy aspekt: ​​owulacja jest indukowana po kopulacji, dlatego następuje późna implantacja, która utrwala się mniej więcej do jesieni.

W czasie ciąży samice przestają żerować i schronią się w norach, które budują w tym celu, ale wcześniej musiały znacznie przybrać na wadze, aby w tym czasie mieć wystarczające rezerwy.

Niedźwiedzie polarne często mają dostawy bliźniacze, choć mogą też rodzić pojedyncze mioty lub trojaczki. Kiedy rodzą się młode, są niewidome, mają bardzo mało włosów, mają Średnia waga 600g, co jest dość małe w porównaniu z tym, co będą mieli, gdy będą dorośli. Jednak dzięki mleku matki, które zawiera ponad 30% tłuszczu i innych składników odżywczych, noworodki zaczynają szybko rosnąć. Kiedy wyjdą z noryokoło pięciu miesięcy, ważą już od 10 do 12 kg, aby mogły podążać za matką, z którą zostaną przez około dwa lata.

Ile waży niedźwiedź polarny?  - Ile waży niedźwiadek polarny?

Ile waży dorosły niedźwiedź polarny?

Niedźwiedzie polarne to mięsożerne zwierzęta. W rzeczywistości raporty wskazują, że są to rodzaje niedźwiedzi, które spożywają najwięcej mięsa. Ursydy te przetwarzają tłuszcz w bardzo wydajny sposób, nawet lepiej niż białka, tak że dla zachowania grubej warstwy lipidowej i właściwego zdrowia wymagają dużej konsumpcji zwierząt z tłuszczem, a to pozyskiwane jest właśnie z foki, ich ulubione jedzenie. Foki obrączkowane (Phoca hispida) są ulubieńcami niedźwiedzi polarnych, choć w mniejszym stopniu mogą też spożywać foki brodate (Erignathus barbatus), foki harfowe (Pagophilus groenlandicus) i kapturami (Cystophora cristata), choć zjadają też morsy i bieługi.

W czasie, gdy lód jest zmniejszony, a polowania na foki znacznie się zmniejszają, wybierają one żerowanie na ptakach, rybach, reniferach, a nawet w ograniczonym stopniu mogą zjadać niektóre glony i roślinność. Żadna z tych żywności nie jest jednak w stanie zapewnić niedźwiedziowi polarnemu takiej ilości tłuszczu, jakiej wymaga utrzymanie ich dużego ciała, ani szczególnych wymagań, aby żyć w takim zamrożonym środowisku, w którym się znajdują, jak wyjaśniamy w tym innym artykuł na temat Jak niedźwiedź polarny przetrwa zimno?

To żywienie wyspecjalizowane w wysokiej zawartości tłuszczu sprawia, że ​​zwierzęta te mają duże ciała, a co za tym idzie ogromną wagę. W tym sensie dorosły niedźwiedź polarny może ważyć od 250 do 700 kg. W ten sposób te ssaki wraz z niedźwiedziem kodiakiem (Ursus arctos middendorffi), są największymi istniejącymi ursidami.

Waga samca niedźwiedzia polarnego

Samce niedźwiedzi polarnych są dość duże, osiągając wagę wahającą się między 350-700 kg ogólnie jednak odnotowano osobniki ważące prawie 1000 kg. Samiec też może mierzyć do 3 metrów długości.

Waga samicy niedźwiedzia polarnego

Samice są zwykle mniejsze od samców, a ich średnia waga wynosi około 300 kg, chociaż mogą ważyć nieco więcej. Ale jak już wspomnieliśmy, podczas ciąży i odchowu młodych w pierwszych miesiącach samice przestają żerować, więc zanim schronią się w norach na ciążę, żerują obficie, zwiększając zapasy tłuszczu, sięgając w tych momentach nawet 500 kg wagi.

Ile waży niedźwiedź polarny?  - Ile waży dorosły niedźwiedź polarny?

Stan ochrony niedźwiedzia polarnego

Obecnie niedźwiedzie polarne są klasyfikowane jako wrażliwy status na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody. Chociaż polowania na ten gatunek były w znacznym stopniu kontrolowane, obecny powód jego wrażliwości wynika z: zmiana klimatu, co znacząco wpływa na arktyczny lód morski. Te urydy są ściśle zależne od optymalnych warunków ich ekosystemu, więc ich wpływ na gatunek jest naprawdę znaczący, wpływając na źródła pożywienia, a także wpływając na przestrzenie, w których się poruszają.

Poinformowano również, że skażenie To kolejny aspekt, który niepokoi te niedźwiedzie, ponieważ w ich tkankach stwierdzono znaczne stężenia środków chemicznych, które wpływają na ich układ hormonalny, odpornościowy i rozrodczy.

Z drugiej strony naleganie na eksploatacja ropy naftowej w strefie arktycznej jest to niewątpliwie działanie, które miałoby duży negatywny wpływ na te zwierzęta i ogólnie na bioróżnorodność regionu.

Na koniec możemy wspomnieć, że niedźwiedzie polarne przyciągają zapachy i dźwięki pochodzenia ludzkiego, więc istnieją już dowody na fatalne skutki takiego podejścia, spowodowanego konsumpcją odpadów wytwarzanych przez ludzi, takich jak tworzywa sztuczne, puszki, baterie i inne produkty.

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do Ile waży niedźwiedź polarny?, zalecamy wejście do naszej sekcji Ciekawostki świata zwierząt.

Bibliografia

  • US Fish & Wildlife Service. (2008). Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus). Dostępne pod adresem: https://web.archive.org/web/20080711033807/http://www.fws.gov/endangered/factsheets/polar_bear.pdf
  • Wiig Ø., Amstrup S., Atwood T., Laidre K., Lunn N., Obbard M., Regehr E. i Thiemann G. (2015). Ursus maritimus. Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych IUCN. Dostępne pod adresem: https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T22823A14871490.en