Skip to content

Ptaszyniec u kurczaków

24 de sierpień de 2021
Ptaszyniec u kurczakow

ten czerwona roztocza, nazywany również „wesz do kurnika„Jest to pasożyt zewnętrzny, który może atakować ptaki wszystkich gatunków, chociaż częściej występuje u kurcząt hodowanych w celach produkcyjnych. W mniej powszechnych kontekstach mogą również żądlić ssaki i ludzi. Oprócz powodowania intensywnego swędzenia i podrażnienia skóry, czerwone roztocza może przenosić wiele chorób, które mogą być śmiertelne dla ptaków.

Pytasz siebie jak zapobiegać ptaszyńcom u kurczaków? W tym artykule AnimalWised przedstawiamy główne metodologie stosowane do zwalczania inwazji ptaszyńca w gospodarstwach rolnych. Dodatkowo przedstawiamy Państwu kilka innowacyjnych rozwiązań, które są w fazie naukowej weryfikacji lub komercjalizacji.

Czym są czerwone roztocza?

Czerwone roztocza to gatunek hematofagiczny ektopasożyt (które żywią się połknięciem krwi swoich gospodarzy), zwanych Demanyss gallinae. Są to bardzo małe owady, które w wieku dorosłym mogą mierzyć od 0,5 mm do 1 mm. Jego ciało przybiera charakterystyczne czerwone zabarwienie, gdy jest wypełnione krwią, ale jest naturalnie białe.

Jak utrzymują a bardzo krótki cykl życia (około 90 dni) powinny wykorzystać intensywną reprodukcję, gdy znajdą w organizmie żywiciela optymalne warunki. W niektórych przypadkach rozmnażanie jest tak intensywne, że roztocze może „zakończyć” swój cykl życiowy w ciągu zaledwie 5 dni, odkładając ogromną liczbę larw w ciele żywiciela. Dlatego czerwone roztocza są w stanie generować duże plagi w fermach drobiu w krótkim czasie, tworząc poważną problem biosanitarny.

Jego populacja rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty i obecnie szacuje się, że około 90% kurcząt hodowanych w celach komercyjnych miało już jakiś kontakt z tymi ektopasożytami. Ponadto eksperci podkreślają, że ptaszyńca jest największą plagą kur niosek w ostatnich dziesięcioleciach.

Ptaszyńca u kurcząt - Co to jest ptaszyńca?

Ptaszyńca u kur: zagrożenie dla ich zdrowia

Ponieważ są pasożytami wysysającymi krew, ptaszyńce pozyskują niezbędne składniki odżywcze, aby utrzymać metabolizm poprzez spożycie krwi jego gospodarza. To generuje ważny niedobór żywieniowy u chorego zwierzęcia, ponieważ składniki odżywcze spożywane w jego diecie są „przekierowywane” przez pasożyty, zanim zostaną przyswojone przez jego własny organizm. Jeśli infestacja nie zostanie szybko usunięta, ptak jest podatny na zdjęcie ciężka anemia co może być śmiertelne.

Czerwone roztocza działają również jako wektor wielu chorób. To znaczy: przechowują i transportują w swoim organizmie patogeny, które mogą powodować poważne szkody dla zdrowia ptaków. Wśród chorób, które mogą być wywołane przez skażone ukąszenia ptaszyńca, znajdujemy zapalenie mózgu, cholera ptasia i spirochetoza.

Niektóre badania naukowe wykazały, że ptaszyńce są naturalni nosiciele różnych serotypów Salmonella, bakterie, które mogą wywoływać różne procesy zakaźne w organizmie ptaków. Wśród chorób związanych z Salmonella, znajdujemy salmonellozę i ptasi tyfus, dwie choroby o wysokiej śmiertelności wśród kurcząt. Poza tym Salmonella może również wpływać na jajka zainfekowanych kur, zagrażających zdrowiu piskląt i reprezentujących możliwy źródło zanieczyszczenia dla ludzi.

Wreszcie (ale nie mniej ważne) ukąszenia ptaszyńca często powodują intensywne swędzenie i podrażnienie skóry ptaków. To dużo generuje naprężenie i może prowadzić do samookaleczenia dziobem w celu złagodzenia dyskomfortu i swędzenia.

Metody leczenia ptaszyńca u kurcząt

Ze względu na mały rozmiar i jego nocne nawyki, rozpoznanie obecności ptaszyńca w fermach drobiu, a także u ptaków domowych może być trudne. Te ektopasożyty zwykle chowają się w ciągu dnia, znajdując małe dziury lub jaskinie lub tworząc gniazda w ciemnych miejscach o małym natężeniu ruchu. Dlatego ptaszyniec pozostaje niezauważony przez wiele dni lub tygodni, powodując rozległe uszkodzenia sierści i skóry ptaków oraz po cichu uszkadzając ich zdrowie.

Potwierdza to potrzebę przyjęcia środki ostrożności skuteczny w zapobieganiu inwazji ptaszyńca u kurcząt i ptaków domowych. Oczywiście musimy podkreślić znaczenie oddzielić skażone ptaki innych osób w Twojej społeczności. Pamiętaj, że ptaszyniec łatwo przenosi się między kurczakami i w ciągu kilku dni może wywołać dużą infestację. Zaleca się również, aby zakażone ptaki nie miały kontaktu z innymi zwierzętami domowymi lub hodowlanymi, ponieważ roztocza mogą pasożytować na ssakach, a nawet ludziach.

Następnie przedstawiamy główne metody zwalczania i zwalczania ptaszyńca, które były stosowane i badane w europejskich fermach drobiu:

  • Akarycydy: Obecnie większość ferm drobiu zatrudniakaricydy w proszku lub rozpylać do zapobiegania i zwalczania inwazji ptaszyńca u kur. Z tą metodą wiążą się jednak dwa problemy: po pierwsze, bardzo niewiele produktów roztoczobójczych jest zarejestrowanych i dopuszczonych do stosowania w obecności zwierząt. Oznacza to, że niewiele akarycydów oferuje bezpieczeństwo wyeliminowanie ptaszyńca bez szkody dla zdrowia ptaków lub skażenia jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Innym niepokojącym problemem jest to, że wykazano, że czerwone roztocza są zdolne do tworzenia wytrzymałość w porównaniu do stałej ekspozycji na te produkty. Na ogół hodowcy drobiu preferują akarycydy z rodziny pyretroidy, ponieważ prezentują niska toksyczność w porównaniu do preparatów opartych na organofosforanach. Jednak związek fosforoorganiczny zwany foksym Został również dopuszczony do stosowania w europejskich fermach drobiu, ponieważ wykazuje bardzo niski współczynnik przenikania do skorupki jaja i niską toksyczność dla ptaków. Ponieważ jednak jest to niedawno badany związek, wciąż nie ma danych dotyczących odporności na jego formułę nabytej przez ektopasożyty.
  • Olejki eteryczne i naturalne ekstrakty: Olejki eteryczne z lawendy, tymianku, pennyroyal, cynamonu, goździków, gorczycy, kolendry i mięty zielonej są stosowane jako naturalna i bezpieczna opcja komercyjne akarycydy. Aromat tych olejków byłby w stanie odpędzić czerwone roztocza bez przekazywania smaku lub aromatu jaju lub zakłócania dobrego samopoczucia kur. Aby wzmocnić ich działanie, zaleca się stosowanie ich poprzez: odparowanie środowiskowy. Z drugiej strony skuteczność ekstrakty z kopru włoskiego i czosnku do eliminacji ptaszyńca w tych zakładach.
  • Grzyby: Unia Europejska od pewnego czasu finansuje badania nad zatrudnieniem grzyby chorobotwórcze do kontroli populacji ptaszyńca w fermach drobiu. Jedno z tych badań wykazało, że te ektopasożyty są podatne na infekcje dwoma gatunkami grzybów chorobotwórczych, które są już znane europejskim naukowcom: Bassiana z Beauveria i Metharhizium anisoplae. Na razie eksperyment ten zakończył się sukcesem w testach laboratoryjnych, ale testy terenowe nadal wykazują pewne konkretne niewykonalności towarzyszące wynikom, takie jak utrudnianie weryfikacji spadku całkowitej populacji psowatych w dużych gospodarstwach.
  • Zabiegi fizyczne (podwyższone temperatury): Kraje skandynawskie stosują już zabiegi fizykalne, wykorzystując parowy, odkurzone i umyte gazety z obszarów produkcyjnych ferm drobiu. Metoda opiera się na ekspozycji ptaszyńca na działanie temperatury powyżej 45ºC, ponieważ są one zabójcze dla tych ektopasożytów.
  • Proszki magnetyczne: przy użyciu proszku magnetycznego z drobnymi cząstkami, które są nieszkodliwe dla kurczaków, zabieg ten działa poprzez ścieranie. Innymi słowy: poprzez impregnację naskórka, który tworzy egzoszkielet czerwonych roztoczy, proszki magnetyczne spowodowały ich śmierć odwodnienie. Najnowocześniejsze produkty oparte na tej metodologii są jeszcze w fazie przystosowania do komercjalizacji, ale pył krzemionkowy Jest już uznanym sprzymierzeńcem w leczeniu roztoczy u ptaków i może być stosowany do zwalczania ptaszyńca u kurcząt.
  • Naturalne drapieżniki: Biorąc pod uwagę możliwą toksyczność metod chemicznych i odporność ptaszyńca, wielu badaczy poświęca się analizie wykorzystania naturalnych drapieżników do kontroli populacji tych pasożytów zewnętrznych na fermach drobiu. Obecnie dwa nieinwazyjne, rodzime gatunki stawonogów (znane jako Androlis i Taurrus) są poddawane eksperymentom, głównie na farmach we Francji, w celu osiągnięcia „biologicznej kontroli” ptaszyńca. Jednak nadal nie ma zgody co do możliwych skutków proliferacji tych drapieżników w ekosystemie.

Z drugiej strony warto zauważyć, że metodologie stała ekspozycja na światło są zabronione w europejskich fermach drobiu w celu zachowania dobrostanu kur i uniknięcia negatywnego wpływu na produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi. Stała ekspozycja na światło (naturalne lub sztuczne) generuje ogromny stres u kurcząt i często wpływa na tempo ich metabolizmu, negatywnie wpływając na ich zdrowie. Przez wiele lat ta niebezpieczna metodologia była wykorzystywana do przyspieszenia procesu tuczący w gospodarstwach rolnych (ponieważ kurczęta utrzymują nawyki żywieniowe w ciągu dnia), ale na szczęście prawodawstwo europejskie sformalizowało ryzyko jego stosowania dla zdrowia zwierząt i jakości produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Ptaszyńca u kurcząt - Metody leczenia ptaszyńca u kurcząt

Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów podobnych do Ptaszyniec u kurczaków, zalecamy przejście do sekcji Basic Care.

Bibliografia

SPAGANO, O.. W XLVI Sympozjum Naukowym Drobiu. Saragossa, 2009.

MARANGI, M; CAFIERO, MA; CAPELLI, G.; CAMARDA A.; SPAGANO, O; GIANGASPERO, A.. Akarologia eksperymentalna i stosowana, 2009, nr 48, s. 11-18.

LEŚNA, ja .; WILKI, P.; FARAJI F.; ROY, L.; KOMDEUR, J. SABELIS, M. . W esperimental and applied acarology, 2009, nr 48, s. 63-80.